Op 20 december was het tijd om de trainers van Auto van Oort-Rebelle bij te scholen. Harry van den Brink, trainer van heren 1, verzorgde de training samen met Wessel van Lunzen. 14 trainers waren aanwezig. Trainers van de circulatiejeugd tot aan de senior recreanten. Een leuk gemêleerd gezelschap dus.

Wessel nam het onderwerp blessure behandelingen en voorkomen van blessures voor zijn rekening. Enkele angstaanjagende plaatjes van gekneusde enkels en verdraaide knieën werden getoond. Hoe handel je bij dergelijke blessures, om welke spieren en banden gaat het, hoe zorg voor een zorgvuldig herstel en wat kan je als trainer bijdragen om dergelijk blessures te voorkomen. Wessel vertelt vanuit eigen ervaring en zijn lessen op school. Het stappenplan wordt binnenkort gedeeld via de site en de volleyskoop.

Harry pakt door met de theorie over training geven. Hoe bouw je een training op, wat is je doelgroep, wat zijn je doelen en tot slot hoe breng je dat over. Met de 14 aanwezige trainers gaan we op het volleybalveld aan de slag. Zelf voelen is toch het beste. De pass wordt als onderwerp genomen. Deze wordt ingepast in een korte training. Dus niet alleen op het onderwerp worden we getraind, maar ook de manier waarop je die in je training inpast. Even een beetje inspelen en dan de eerste aanwijzingen. Achter de bal kruipen blijkt niet meer de actuele passvorm te zijn. Hengelen mag in uiterste gevallen, maar probeer vooral de balbaan zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Termen als 'trek je schouders over je oren', 'pass op neus hoogte' vliegen ons om de oren. Maar door het zelf te ervaren zien we meteen verbetering. Een laatste spelvorm waarin door strikte regels de nieuwe passvorm wordt geoefend valt in de smaak. Ook weer een vorm van lekker volleyballen en toch trainen. Trainen hoeft dus niet saai en eenduidig te zijn.

De laatste tien minuten besteden we aan vragen uit de groep. Hoe ga je om met eigenwijze spelers? Hoe weet ik wat de laatste trends in volleybal zijn? Ga ik oudere spelers dat nog aanleren? Gezamenlijk beantwoorden we de vragen. We sluiten af met een groepsfoto en spreken af een vervolg ochtend 'Train de trainer te houden'.